Verklaring gemeente Pekela, COA en politie

Geplaatst: donderdag 15 september 2016 om 18:05 | Views: 7931

PEKELA - Veiligheid heeft voor politie, COA en gemeente hoge prioriteit. Dat een deel van de inwoners van de gemeente Pekela zich momenteel minder veilig voelt, raakt politie, COA en gemeente dan ook. Het was concreet aanleiding om een extra overleg te beleggen tussen gemeente, politie en COA. Burgemeester Jaap Kuin: 'We begrijpen de gevoelens van de bewoners en daarom kijken we met alle partners hoe we gezamenlijk de veiligheid zoveel mogelijk kunnen waarborgen en het veiligheidsgevoel bij de bewoners kunnen vergroten. Dit is een proces waar ik continu aandacht voor heb.'

Situatie
De laatste drie meldingen zorgde voor een toename van de boosheid en zorgen bij inwoners. De eerste melding betrof een winkeldiefstal met een lastige aanhouding. Ook was er een melding waarbij het ging om een dronken bewoner van het azc die overlast veroorzaakte. Bij zijn aanhouding raakte een agent gewond. De derde melding ging over een meisje dat mogelijk werd lastiggevallen door een buitenlandse man. De politie heeft deze zaak onderzocht. Tot op heden heeft dit geen enkel feit opgeleverd. Er is geen melding of aangifte gedaan door een slachtoffer. Er zijn geen feiten bekend over de man in dit verhaal. Ook zijn er geen verdere getuigen. De politie kan op basis van de nu bekende feiten niet zeggen of hier sprake is geweest van een strafbaar feit. Bart Kruizinga, politiechef basisteam Ommelanden-Midden: “Wat we dan zien is dat dit verhaal als waarheid met aannames op sociale media verschijnt. Daardoor neemt de onrust alleen maar toe.” Verdere meldingen die bij de politie binnen komen waar bewoners van het AZC in Oude Pekela bij betrokken zijn gaan over diefstallen en ruzies al dan niet veroorzaakt door alcohol.

Vervolg
We hebben vastgesteld dat alcohol een belangrijke rol heeft gespeeld bij de meeste van deze incidenten. In een gezamenlijk overleg hebben wij de volgende maatregelen genomen.

- De politie is en blijft scherp op meldingen en gaat extra surveilleren.
- De gemeente gaat scherper handhaven op het gebruik van alcohol in de openbare ruimte.
- Het COA gaat nog scherper toezien op het naleven van de huisregels, zoals het overmatig gebruik van alcohol. Indien nodig worden de interne sanctiemaatregel toegepast.
- Er komen voorlopig geen nieuwe bewoners op het azc. De huidige samenstelling is een afspiegeling van de asielopvang in Nederland. Er wonen geen alleenstaande minderjarige asielzoekers.
- De lijnen tussen gemeente, politie en COA blijven kort.

Henk Wolthof, Unit manager Noord COA: “Ik ben het met de burgemeester eens dat elk incident één te veel is. We hebben het hier over een opeenstapeling van incidenten en gedrag van een enkele bewoner van het azc. Laat heel duidelijk zijn dat als asielzoekers zich misdragen dat dit gevolgen voor hen heeft.“
 
Tot slot
Burgemeester Jaap Kuin: “Namens ons allen vraag ik iedereen om het hoofd koel te houden. Is er iets aan de hand? Bel dan 112. De inwoners kunnen er op rekenen dat meldingen serieus genomen worden.  

Foto's

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

8f9e6q415slunrvn7jb0b8ed21