Onderzoek aanrandingen en mishandeling Winschoten

Geplaatst: donderdag 21 juli 2016 om 23:20 | Views: 9072

OUDE PEKELA - De politie heeft een nader onderzoek gedaan naar vermeende aanrandingen door een man uit Pekela en vermeende mishandeling van deze man door leden van de groep Soldiers of Odin. In dit onderzoek is vast komen te staan dat er op de betreffende zondag een melding is geweest van een meisje dat door hem zou zijn lastig gevallen. Voor wat betreft dit geval is er onvoldoende grond is om de man uit Pekela te vervolgen voor aanranding. Bovendien is gebleken dat deze man niet is mishandeld door leden van de groep Soldiers of Odin.

Aangesproken bij supermarkt
Een 12-jarig meisje uit Winschoten is zondagmorgen 17 juli rond 11.00 uur bij een supermarkt aan de Vissersdijk aangesproken door een man. Hij vraagt haar daar bij of ze met hem mee gaat. Het meisje wil weg fietsen maar wordt tegen gehouden door deze. Hij pakt de bagagedrager van haar fiets vast waardoor ze niet weg kan fietsen. Het lukt haar toch om weg te komen, waarna ze direct naar huis fietst. Thuis gekomen vertelt ze wat er is gebeurd. Daarna gaat ze met haar ouders in de auto richting politiebureau om het voorval te melden bij de politie. Onderweg naar het bureau komen ze een politieauto tegen, waarna ze aan de agenten melden wat er is gebeurd bij de supermarkt. Deze agenten gaan daarna richting de supermarkt maar treffen de man daar niet aan.

Foto op Facebook
Enige tijd later wordt van de man uit Pekela, die nog in Winschoten rondloopt, een foto gemaakt. Deze foto verschijnt op een Facebookpagina van een buurtvereniging, met daarbij een waarschuwing dat het een kinderlokker betreft die actief is in Winschoten. Een lid van de Soldiers of Odin ziet het Facebookbericht, waarop deze contact zoekt met een ander lid, een 36-jarige man uit Winschoten. Deze besluit tot een zoekactie. Omstreeks 19.00 uur treffen ze de man aan in de Meester D.U. Stikkerlaan. Ze spreken hem aan en vragen of hij met hen wil wachten op de politie. Daarop bellen ze met de politie. Ze melden telefonisch dat ze een man vasthouden die verdacht wordt van aanrandingen en dat ze deze informatie van Facebook hebben.

Mishandeling
Agenten in een surveillanceauto die even later bij hen aan komen, horen het verhaal aan. Ze stellen vast dat er alleen sprake is van een melding op Facebook, dat er verder geen strafbare feiten bekend zijn en dat dat onvoldoende is om iemand aan te houden. In tegenstelling tot een eerdere reactie van de politie is er na deze burgeraanhouding dus wel een overdracht aan de politie geweest. Echter is het bij de agenten op dat moment niet bekend dat de aanhouding is gedaan door leden van de Soldiers of Odin. De man uit Pekela gaat wel vrijwillig met de agenten mee voor een gesprek op het bureau. Onderweg naar het bureau zien ze bij de man sporen van mishandeling. Ze vragen hem wat er is gebeurd. Hij geeft aan dat hij de afgelopen nacht bij het stappen is geslagen. Na een gesprek op het bureau, waarbij alle benodigde gegevens zijn genoteerd, verlaat de man het politiebureau.

Geen strafbaar feit gepleegd
Naar aanleiding van het feitenrelaas zoals dat hier is geschetst, is overleg geweest met het Openbaar Ministerie. Zowel over de aanranding als de mishandeling. Daarbij is vastgesteld dat er geen sprake is geweest van het plegen van een strafbaar feit. Wel heeft de man zich ongepast gedragen richting het meisje maar van strafbaar handelen is geen sprake. Hij wordt wel verdacht van een ander geval van aanranding. Dit zou enkele dagen eerder zijn gebeurd. Deze zaak kwam bij de politie terecht nadat de man uit Pekela werd herkend door de foto op de Facebookpagina. Deze zaak is nu in onderzoek.

Soldiers of Odin
In berichtgeving in media is de suggestie gewekt dat de politie bereid is om samen te werken met de Soldiers of Odin, zoals er wel meer wordt samen gewerkt met buurtwachtgroepen, whatsappgroepen en leden van Burgernet. We zien bij de Soldiers op hun Facebookpagina en website uitingen waar we onze bedenkingen bij hebben. Daar is vervolgens een uitgebreid onderzoek naar gedaan, waaruit voor ons blijkt dat die bedenkingen terecht zijn. We zien namelijk banden met groepen en personen van wie we weten dat ze er een extreem rechts gedachtengoed op na houden en daar ook naar handelen. Dat is voor de politie reden genoeg om niet met deze groep te willen samenwerken. In het onderzoek is verder geen enkele aanwijzing gevonden dat de leden van de Soldiers of Odin iets te maken hebben met de mishandeling van de man uit Pekela. Ondanks het feit dat hij hier geen aangifte van wilde doen, is dit toch nader onderzocht.

Gesprek
Burgemeester Pieter Smit liet eerder deze week in een reactie aan media weten dat hij eerst het onderzoek van de politie wil afwachten. Hij wil echter benadrukken dat de ontwikkelingen rond deze groep hem zorgen baren en dat hij het initiatief wil nemen om met de leden van de Soldiers of Odin in gesprek te gaan.

Bron: Openbaar Ministerie, politie en de gemeente Oldambt

Eerder verschenen:

Toneelgroep Rondom 't Vloat speelt drie keer voor volle zaal in de Kiepe
PALVU speelt 'Maar wie is dan de vader' voor leden van de Zonnebloem
Sporten voor kinderen die vechten tegen kanker brengt 2512 euro op
NL Doet: Vrijwilligers steken handen uit de mouwen bij 't Kiepertje
Help Stichting Madre Rosetta met hulp aan Mozambique
Voorjaarsbekalking door loonbedrijf A.D. en J.J. Moed
Meeste stemmen voor SP, gevolgd door Forum voor Democratie en PVV
Gevonden Rabobank pinpas afgegeven bij servicebalie Jumbo
N366 Nieuwe Pekela - Veendam dicht van 22 t/m 25 maart
Extra aanhangwagen-controles op N366, voorkom boete met deze tips
Leerlingen obs de Linde planten bomen tijdens Boomfeestdag
Expositie Els van Gelderen-Boissevain in gemeentehuis Pekela
Pekelder Proatcafé over de middenstand in de jaren 60 druk bezocht
Nog geen woningen in Pekela aangesloten op glasvezel
30 maart: Belangrijke bekerwedstrijd Pekelder Boys JO13-1
13 april: Oldambt Zingt met Lars Gerfen en De Kleine Parels
Leerlingen Groen van Prinstererschool wandelen voor water
Toernooi Dynamic Tennis in de Spil gehouden op 18 maart 2019
19 meert Pekelder Proatcafé over Pekelder middenstand in de Kiepe
19 april: Paaseieren zoeken in de Binding voor kinderen van 2 tot 8 jaar

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

kvk9d0k0p4tehsfvkjjj7bdna5