Pekelder hardlopers bezorgen bevrijdingsvuur uit Wageningen in Groningen

Geplaatst: vrijdag 6 mei 2016 om 22:55 | Views: 8449

Auteur: Freddy Stotefalk

PEKELA - Het bevrijdingsvuur dat om 0.00 uur op 5 mei werd ontstoken in Wageningen is door een groep Pekelder hardlopers vanuit Wageningen naar Groningen gebracht. Het hele gebeuren vanaf de start in Wageningen tot en met de uiteindelijke aankomst, via Groningen, bij het gemeentehuis in Oude Pekela is door Freddy en Jeannet Stötefalk op film en foto's vastgelegd. Lees hieronder het verslag van dit evenement, geschreven door Freddy Stotefalk.

Video Freddy Stotefalk

Wageningen
Woensdagavond 4 mei om 19.30 uur vertrokken 4 auto's vanuit Oude Pekela naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Om iets voor 20.00 uur werden de auto's stilgezet op een parkeerplaats bij Rolde, om de oorlogslachtoffers te herdenken. Vervolgens werd de reis voortgezet, en na nog een stop in de buurt van Apeldoorn, waren we rond 22.00 uur in Wageningen. Na het inschrijven en het maken van een groepsfoto, gingen de lopers naar de fuik waar vanuit zij het vuur later op die avond konden halen op het 5 mei plein.

Om 23.20 uur begon het programma op het 5 mei plein met Roekeloos, een gezelschap met zang en dans. Zij brachten een voorstelling over vluchten, en wat vluchtelingen meemaken. Vervolgens werd er een gedicht voorgelezen door journalist/programmamaker Ad van Liempt. Na dit gedicht Kwam Commissaris van de Koning van de provincie Groningen Mr. drs. F.J. Paas, samen met de burgemeesters van Wageningen en Rhenen naar voren om later het vuur in ontvangst te nemen. Het Bevrijdingsvuur werd meegebracht uit Hull door de 91-jarige veteraan Sir. Ray Lord. Lord werd tijdens de invasie in Frankrijk op de stranden van Normandië gedropt als 19 jarige en heeft dus alles wat zich daar afspeelde meegemaakt.

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen
De burgemeester van Wageningen dhr. G. van Rumund nam het vuur in ontvangst en om 00.00 uur ontstak hij het bevrijdingsvuur. Het Wilhelmus werd gespeeld en de Nederlandse vlag werd gehesen, waarna de lopers van de gemeente Pekela als eerste naar voren konden komen om het bevrijdingsvuur te ontvangen uit handen van de C. v/d K. dhr. Paas en de burgemeester van Pekela dhr. Jaap Kuin. Na een ronde van ongeveer 2,5 km te hebben gelopen door Wageningen werd het Bevrijdingsvuur meegenomen naar het Drentse Odoorn.

Estafetteloop van Odoorn naar Groningen
Donderdag 5 mei werd er een herstart gemaakt om 05.00 uur voor een estafetteloop van 50 km van Odoorn naar Groningen. Het hele traject werd in 10 etappes opgedeeld en de 20 lopers/fietsers konden zelf bepalen welk traject ze wilden gaan lopen. De route ging vanaf Odoorn naar Ees, Drouwen, Gasselte, Gieten, Annen, Zuidlaren, Midlaren, Glimmen, Haren en van daaruit naar het Stadspark in Groningen.

Bevrijdingsvuur in Groningen
In het Stadspark stonden de lopers samen met de schoolkinderen van de Feiko Clockschool groepen 7 en 8 vlak voor het podium, De twee leerlingen Tim Egges en Xanycha Streunding mochten een aantal wensvlinders overhandigen aan premier Rutte. Deze wensvlinders zijn gemaakt door leerlingen van verschillende basisscholen uit Pekela. Premier Rutte nam hierna het bevrijdingsvuur in ontvangst. Namens de lopers werd dit overhandigd door dhr. Willem Meffert en mw. Janny Heijerman. Het vuur werd vervolgens aangestoken en hiermee werd het startsein gegeven voor alle bevrijdingsfeesten in het gehele land.

Bevrijdingsloop Pekela
Om 16.00 uur kwam het bevrijdingsvuur aan in Boven Pekela en na het spelen van het Pekelder volkslied door muziekvereniging Excelcior, gingen de lopers verder door Pekela. De lopers werden vergezeld door een groot aantal oldtimer auto's. Onderweg sloten er steeds meer lopers aan om tenslotte om 17.30 uur bij het gemeentehuis aan te komen voor een ceremonie. Hier werd heten de lopers die naar Wageningen waren geweest nog even naar voren geroepen. Alle lopers die hadden meegelopen met de Pekelder bevrijdingsloop kregen een oorkonde uitgereikt.

Bevrijdingsvuur in Pekela
Er werden bloemen gelegd door Carmen Drok en Bryan van Wattum van de Hendrik Westerschool en werd er een gedicht voorgelezen door Carmen Drok. Hierna werd door dhr. Willem Meffert het bevrijdingsvuur ontstoken. Vervolgens werden de Nederlandse, Belgische en de Poolse vlag gehesen door Scouting Pekela. De Belgische en de Poolse vlaggen werden gehesen ter ere van de bevrijders van Pekela. Als laatste werd het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging Excelcior, en werden alle aanwezigen bedankt, voor hun aanwezigheid door de voorzitter van het O.B.C.P. dhr. Andries Brans.

Foto's Jeannet Stotefalk

Aan dit artikel is meegewerkt door

Jeannet Stotefalk
Fotograaf en videograaf
jeannet@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

7d2efslbh4ef005jncmahbhfo4