Hennep paviljoen uit Oude Pekela naar Amsterdam

Geplaatst: maandag 18 april 2016 om 16:15 | Views: 6088

Auteur: Esther Molenwijk - Hemp Collective

PEKELA / AMSTERDAM - Hennep, een van de meest besproken planten ter wereld, laat zich steeds vaker van zijn andere kant zien. De ‘industriële’ hennepplant, wordt in rap tempo herontdekt voor duurzame toepassingen, zoals in de bouw. Om dat te demonstreren opent op het Amsterdamse Java Eiland een hennep paviljoen, dat gegroeid en gebouwd is in Oude Pekela. Van 22 april t/m 26 juni is het paviljoen, ingericht met een hennep expositie, open voor bezoekers.

Het paviljoen is gemaakt van de celluloseachtige delen van de hennepplant, gemengd met leisteenkalk en water. Hennepteler- en verwerker Dun Agro uit Oude Pekela, heeft in 2015 een fabriek opgezet waar hij dit mengsel vervolgens om een houten skelet giet en tot panelen perst. De zeer lichte prefab delen (circa 270 kg/m3, daarmee zo’n 8 maal lichter dan beton), die zo ontstaan zorgen voor een gemakkelijker, schoner bouwproces en een kortere bouwtijd.

Isolerend, damp-open en aardbeving bestendig
Maar ook voor het milieu heeft hennepbouw grote voordelen. Om te beginnen is hennep een snelgroeiend gewas dat zonder bestrijdingsmiddelen verbouwd wordt en de bodem verbetert. Het bouwmateriaal heeft goed isolerende eigenschappen, wat resulteert in een lager energieverbruik. Daarnaast heeft een hennepmuur een damp-open structuur die zorgt voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmte-isolatie. Deze open structuur zorgt er bovendien voor dat een hennepmuur beter bestand is tegen aardbevingen. Deze combinatie van materialen wordt momenteel dan ook getest voor aardbevingsgebieden.

“De interesse voor hennep bouw neemt toe, al blijft het voor veel mensen nog moeilijk voorstelbaar dat hennepmateriaal een uitstekend alternatief is in de reguliere woningbouw”, aldus Dun. “Daarom bouwde ik een mobiel demo-paviljoen. De muren zijn binnen en buiten afgewerkt met verschillende duurzame materialen, om de bezoekers een goede indruk te geven van de mogelijkheden”. (zie in de bijlage een overzicht van de verschillende materialen). Dun heeft de eerste particuliere aanvragen voor hennep woningen reeds binnen, en verwacht dat de komende jaren ook de grotere bouwpartijen dit materiaal als een serieuze optie gaan zien.

Tijdelijke expositie door de Hemp Collective
Het paviljoen heeft een plaats op de ‘FabCity Campus’, een tijdelijke zelfvoorzienende stad op de kop van Java Eiland in Amsterdam. Gedurende die tijd zal het bemand worden door de Hemp Collective, een stichting die als doel heeft om de duurzame mogelijkheden van hennep weer op de kaart te zetten. In het paviljoen komt een expositie van de verschillende toepassingen van hennep, zoals textiel, bouw, plastics, voeding en medicijnen. Ook kunnen bezoekers een kop hennepthee- of juice drinken vergezeld door een hennepbroodje of -bonbon. Gedurende de FabCity periode organiseert de Hemp Collective diverse workshops, evenals een hennep markt. Voor het volledige programma, zie www.hempcollective.nl.

Feestelijke opening 22 april door Marjan Minnesma
Urgenda directeur Marjan Minnesma zal het paviljoen feestelijk openen op 22 april 2016. Pers en andere bezoekers zijn daarbij uitgenodigd. Deuren gaan open om 16.00, de opening start om 17.00 en wordt gevolgd door een borrel. Tijdens de opening zijn ook de diverse bouwpartners en materiaalleveranciers aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Zie voor het volledige programma http://europebypeople.nl/programme/opening-hemp-district. Adres: Tosaristraat Amsterdam (“Kop van Java”) Na de FabCity campus zal het paviljoen op verschillende duurzame (evenementen-) locaties in Nederland geplaatst worden. Heeft u interesse? Neem contact op met de Hemp Collective.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

i5gqfsjom6t7d7q6puki2gg250