Expositie 'Met elkaar voor een ander. Verzet in Pekela 1940-1945' geopend

Geplaatst: maandag 11 april 2016 om 22:00 | Views: 12323

OUDE PEKELA - Maandavond heeft burgemeester Jaap Kuin samen met nabestaanden en verzetsmensen de expositie 'Met elkaar voor een ander. Verzet in Pekela 1940-1945' in de Binding geopend. Begonnen werd met het tonen van de documentaire ‘Eén in tijden van strijd – Bitter verdeeld in vrede’. Daarna konden de bijna 100 aanwezigen de tentoonstelling bekijken.

Na de inval van het Duitse leger in Nederland veranderde het dagelijkse leven aanvankelijk niet veel. Maar de Jodenvervolging, het tewerkstellen van jongens en mannen in Duitsland, de voedseldistributie en de persoonsregistratie wierpen al snel een ander licht op de bezetting. Er ontstond verzet, ook in Pekela. In de illegaliteit werd onderdak verleend aan Joden en andere onderduikers. Eten, kleding en wapens werden rondgebracht, evenals kranten en pamfletten. Daarbij werkten verschillende geloofsovertuigingen en politieke kleuren nauw samen. In de expositie vertellen persoonlijke documenten en objecten over het illegale werk in Pekela. Door verzet te plegen brachten gewone Groningers offers, niet alleen ten koste van henzelf maar ook van hun gezinnen. In het diepste geheim werden plannen beraamd om de bezetter tegen te werken. Daar was moed en vertrouwen voor nodig.

Documentaires
In de expositie vertelt de documentaire ‘Eén in tijden van strijd – Bitter verdeeld in vrede’ het verhaal van een communistische en gereformeerde verzetsstrijder. Op 7 maart 1941 werd de communist Hindrik Wiekens gearresteerd in zijn woonplaats Oude Pekela. Wiekens maakte deel uit van een grote groep Groningse communisten, die de Duitsers al vroeg in de oorlog oppakten. De meesten van hen – ook Wiekens – kwamen om in concentratiekampen als Buchenwald en Groß-Rosen.
In het Groningse verzet was ook een groot aantal gereformeerden vertegenwoordigd, waaronder de broers Jacob en Abel Wieske. Vanuit hun levensovertuiging keerden veel gereformeerden zich tegen de Duitse bezetter. Ze beschouwden het als een goddelijke opdracht om in actie te komen, wat uiteindelijk velen het leven kostte.
Tijdens de oorlog stonden communisten en gereformeerden aan dezelfde kant, maar direct na de bevrijding stak oud wantrouwen de kop op. Dit leidde er toe dat nabestaanden van communistische verzetsmensen jarenlang in armoede leefden en moesten vechten voor erkenning.

Educatie
In de dagen na de opening – van 12 t/m 14 april – zullen alle basisscholieren van groepen 7 en 8 uit de gemeente Pekela de expositie bezoeken tijdens het onderwijsproject ‘De Tweede Wereldoorlog dichterbij in Pekela’, een samenwerkingsproject van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, RHC Groninger Archieven en Stichting Vier 5 mei.

De expositie en documentaires maken deel uit van het project ‘De dialoog die oorlog heet’, een samenwerking tussen Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum i.s.m. Stichting Vier 5 mei, De Verhalen van Groningen en Erfgoedpartners. De expositie is in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf. De documentaire is gemaakt door Liefke Knol AV Producties. Het materiaal is aangeleverd door andere musea en particuliere collecties.
Het project is financieel mogelijk gemaakt door Provincie Groningen, Stichting J.B. Scholtenfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Pekela.

Waar en wanneer
Van 11 april tot en met 5 juni 2016 in MFC De Binding, Sportlaan 4 te Oude Pekela. Openingstijden: maandag tot en met zondag vanaf 9.00 tot 21.00 uur. Toegang is gratis.

Foto's Lammert Lemmen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Lammert Lemmen
Fotograaf
lammert@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

1792i7aoo8kshotjqp2r4ochv6