Presentatie jubileumboek 25 jaar Kapiteinshuis in de Kiepe

Geplaatst: zondag 15 november 2015 om 21:45 | Views: 10555

Auteur: Harry Wolterman

NIEUWE PEKELA - Zondagmiddag mocht Gijs Koerts, voorzitter van het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela, zo'n 125 gasten verwelkomen in dorpshuis de Kiepe Nieuwe Pekela om het 25-jarig bestaan van het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela te vieren. Tijdens deze middag werd onder andere het eerste exemplaar van het Jubileumboek 'Goed Beschouwd' overhandigd aan (meester) Klaas Weerts, die zich nog altijd op vrijwillige basis inzet voor het Kapiteinshuis.

Het Kapiteinshuis kan bouwen op een zeer goed fundament van trouwe donateurs, een vaste groep vrijwilligers en de ondersteuning van de gemeente aldus Koerts, die tevens aangeeft dat ook de vele publiciteit van de laatste tijd het de Kapiteinshuis zeer ten goede komt. Door de naamsbekendheid hebben een kleine 20.000 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten het Kapiteinshuis weten te vinden, en we willen dolgraag de geschiedenis van Pekela doorvertellen aan de jongere generaties.

De in de Betuwe woonachtige Jeanne van Ammers-Douwes (Douwes stamt ook uit Pekela) bood het Kapiteinshuis een zilveren doosje uit 1864 aan die was vervaardigd door Wildrik Botjes een Pekelder goud- en zilversmid uit die jaren die ook 2 planetariums heeft gebouwd. Eén daarvan staat in het Planetarium Franeker en het andere nog werkende exemplaar is te vinden in Kalamazoo in Michigan VS. Van Lourens Kanning uit Etten Leur kreeg het Kapiteinshuis een boek over vroegere Nieuwe Pekelder bewoners, de winkels hun klanten en neringdoenden.

De in Lyon woonachtige Willem Mulder, zijn voorouders hadden de scheepswerven Mulder in Stadskanaal, kwam een lezing houden over de goede en slechte tijden in de scheepsbouw in vroegere tijden. Ook heeft de heer Mulder een 800 pagina's tellend boek geschreven 'Honderd jaar Schepen, Schippers en Scheepsbouwers in Stadskanaal' Het lief en leed van Scheepsbouwfamilie Mulder. Historicus Dr. Albert Buursma gaf een lezing over Maritiem Groningen ten tijde van de eerste wereldoorlog de zeemijnen in die bewogen periode, de problemen die de schippers hier mee hadden, en over de scheepsbouwers. Hij is ook auteur van diverse boeken zoals Scheepswerf Gebroeders van Diepen en Westerwolders over vroeger.

Aan het eind van de middag werd het eerste exemplaar van het Jubileumboek 'Goed Beschouwd' overhandigd aan (meester) Klaas Weerts, die zich nog altijd op vrijwillige basis inzet voor het Kapiteinshuis. Voor algemene info of over het Jubileumboek kijk op: www.kapiteinshuis.nl

Foto's Harry Wolterman

Aan dit artikel is meegewerkt door

Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

kfl2ad8mjg4osi4bpc4tujiu03