Pekelder Albert Westerhuis met zijn Trabant bij de 5 Uur van Assen

Foto: Autorensport.net / Dirk van Zon

Geplaatst: woensdag 4 november 2015 om 12:00 | Views: 7063

PEKELA - Meer dan dertig auto’s gaan op zondag 8 november van start voor de 5 Uur van Assen, een endurancerace georganiseerd door Autosport Competitie Noord Nederland, ACNN. Aan deze uithoudingsslag voor racewagens en coureurs op het TT Circuit Assen doen vele bekende coureurs uit de competitie van ACNN mee, maar ook andere rijders hebben zich ingeschreven, zoals de Pekelder Albert Westerhuis.

De race staat open voor zowel toerwagens als open sportwagens. Om gelijke kansen voor iedere deelnemer te creëren, zijn er zeven divisies, ingedeeld naar cilinderinhoud.

Verleden jaar wisten Sipke Bijzitter (Haulerwijk) en John den Hollander (Mijdrecht) het overallklassement te winnen en ook nu staat Den Hollander op de deelnemerslijst. Hij staat dit keer ingeschreven met Bernard Blaak (Erm) en deze equipe doet mee in een Zilhouette, de snelle sportwagen van Nederlands fabricaat. De klasse van de Zilhouettes kent ook andere bekende ACNN-coureurs, zoals de equipe Henk Sijtsma (Groningen) en Marcel Schoonhoven, Michael Hermans (Deventer) en Erik Geerts (Epse). In Divisie 1 komen Luuk en Ronald van Loon (Dongen) uit met hun BMW M3. Het duo rijdt normaliter in de Superar Challenge, maar heeft als afsluiting van het seizoen gekozen voor de 5 Uur van Assen. Deze Divisie 1 kent meer snelle equipes, zoals Ron en Eline Braspenning (Amsterdam) en René Snel (Abbekerk) en André de Vries. Beide teams rijden eveneens met de BMW M3.

Bijzonder in Divisie 5 (tot 1000 cc)is de deelname van Albert Westerhuis uit Oude Pekela. Westerhuis rijdt al 23 jaren een snelle Trabants en ook op het TT Circuit zal hij zo’n wagen uit de voormalige DDR aan de start brengen. Westerhuis brengt nog een tweede Trabant mee naar Assen en met drie coureurs, ook Randall Lawson (Amsterdam) en Bart Lemaire uit het Belgische Houthalen zitten in dat team, wordt de strijd aangegaan. Volgens Westerhuis moeten de Trabants die 5 Uur van Assen moeiteloos kunnen volhouden. “Deze wagens zijn vier jaar oud en origineel gekocht. Daarna zijn ze helemaal gestript. Alle onderdelen zijn origineel, behalve de wielophanging, die is speciaal voor de circuits aangepast”, aldus Westerhuis. Met zijn teamgenoten komt Westerhuis normaliter in de Youngtimer klasse uit, de YTCC, een raceserie die diverse circuits in Europa aandoet.

Divisie 2 (tot 2500 cc) kent veel deelnemers uit de ACNN Ooperon Cup. De kersverse kampioen Reind Boone (Enschede) en Henk Grendel (Zwartsluis) staan op de deelnemerslijst, maar ook Assenaar Henk Tappel, die het afgelopen seizoen op de tweede plaats in de Ooperon Cup eindigde. Verder staan onder anderen Sjoerd Stiksma (Deventer) en Gerald Lekkerkerker (Elburg) op de deelnemerslijst in deze divisie, evenals Patrick de Vreede (Pijnacker) en Rogier de Leeuw (Groningen) en Wolter Zijlstra (Groningen).

Een aparte klasse wordt gevormd door de deelnemers met formulewagens, Divisie 6. Daarin starten veel Avengers, de Nederlandse formulebolide, die in Lelystad wordt geproduceerd. Onder de deelnemers de kampioen in de ACNN Avenger Cup, Co de Vet uit Wieringerwaard. Hij rijdt samen met Jeroen Liscaljet uit Lelystad. Deze knaap heeft laten zien één van de snelste, zo niet de snelste Avengercoureur van Nederland te zijn. Ook Piet Hein Eldering (Amsterdam) en Peter van Wetering gaan van start. Deze klasse met open sportwagens telt zeven bolides en komt voor het eerst in actie bij een endurancerace van ACNN.

Tijdens de 5 Uur van Assen zullen equipes pitstops moeten maken. Niet alleen om van coureur te wisselen, maar ook om te tanken. Het tanken is een spectaculair onderdeel van de endurancerace. Om 09.30 uur begint de tijdtraining, om 10.30 uur gevolgd door een pauze. Het opstellen op de grid kan vanaf 11.15 uur, waarna om 11.30 uur de race van start gaat.  Vijf uur later, om 16.30 uur, wordt afgevlagd. 

Bezoekers hebben gratis entree en kunnen zelfs op de paddock gratis parkeren.

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

gqqbv73528533vo1cdl3s5n3b0