Hartklachten bij vrouwen vaak verward met overgangsklachten

Geplaatst: maandag 31 augustus 2015 om 09:30 | Views: 4914

PEKELA - Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders of vager dan bij mannen. Vrouwen en artsen verwarren hartklachten vaak met overgangsklachten. Een hartziekte, zoals een hartinfarct, wordt hierdoor sneller over het hoofd gezien of niet herkend waardoor er onherstelbare schade kan optreden. De Hartstichting start daarom vandaag een campagne om geld in te zamelen voor onderzoek om hart- en vaatziekten bij vrouwen eerder te herkennen.

Hoe meer er bekend wordt over het vrouwenhart en voortekenen van hartziekten, hoe eerder vrouwen gediagnostiseerd en behandeld kunnen worden. Dit redt levens en voorkomt onherstelbare schade aan het hart. Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Per dag overlijden er 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte.

Hartklachten aangezien voor overgangsklachten
Hartklachten ontwikkelen zich bij de meeste vrouwen vanaf de overgang. Artsen en vrouwen scharen klachten als vermoeidheid of hartkloppingen daarom vaak onder overgangsklachten, stress of burn-out. Als een vrouw getroffen is door een hartinfarct blijkt achteraf vaak dat zowel de vrouw zelf, haar omgeving als haar arts niet wist dat de klachten voortekenen waren van iets ernstigs.

Floris Italianer, directeur Hartstichting: ”Een hart- of vaatziekte kan iedereen van de ene op de andere dag overkomen. Met grote impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is daarom van levensbelang te investeren in kennis over het vroegtijdig herkennen van deze ziekten zodat we deze in de toekomst een stap voor kunnen blijven. Hiervoor is extra onderzoek nodig dat zich richt op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Tot nu lag in wetenschappelijk onderzoek vaak de focus op mannen.”

Onderzoek naar eerder herkennen hart- en vaatziekten
Met steun van de Hartstichting gaan wetenschappers onderzoek doen naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Dit moet leiden tot meer inzicht in vage klachten en voortekenen, het beter in kaart brengen van erfelijke aanleg en het ontwikkelen van nieuwe tests waarmee patiënten en artsen sneller en eerder hart- en vaatziekten kunnen vaststellen of uitsluiten.
In 2014 heeft de Hartstichting de samenleving gevraagd welke onderzoeken binnen de Onderzoeksagenda van de Hartstichting prioriteit moeten krijgen. Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en het eerder herkennen kregen toen de meeste stemmen.

Informatie over vrouwen en hart- en vaatziekten: https://www.hartstichting.nl/vrouwen
Informatie over de campagne ‘Elke dag telt’: www.hartstichting.nl

Cijfers:
· Elke dag overlijden in Nederland 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte en worden er 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege hart- en vaatziekten. Naar schatting leven meer dan 500.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte.
· In 2011 (meest recente cijfers van het RIVM) kostten hart- en vaatziekten de samenleving 8,3 miljard euro. Hart- en vaatziekten vormen de tweede kostenpost – 9,2% - van de totale kosten voor de gezondheidszorg (89 miljard euro) ná de kosten voor psychische aandoeningen. Kanker kostte de maatschappij 4,8 miljard euro (5,3% van de totale kosten voor de gezondheidszorg).
· De kosten voor vrouwen met een hartziekte waren in 2011 4,1 miljard euro.
· De Nederlandse bevolking bestond in 2014 uit 3,2 miljoen vrouwen van boven de 50 jaar (vrouwen komen gemiddeld op hun 50e/51e jaar in de overgang).

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ubmn8fpqc09q58qbdjoeai0f76