Bijzonder prentenboek gepresenteerd in kader van erfgoededucatietraject Ons Pekela

Geplaatst: vrijdag 12 juni 2015 om 18:30 | Views: 4144

Auteur: Thea Pol

PEKELA - Burgemeester Schollema ontvangt op 17 juni eerste exemplaar van 'Het nieuwe oude huis' in OBS De Linde in Nieuwe Pekela. Het prentenboek 'Het nieuwe oude huis' is onderdeel van een erfgoededucatietraject voor basisscholen in de gemeente Pekela en hoort bij het lesprogramma over erfgoed voor groep 1 en 2.

Burgemeester Schollema maakt op 17 juni een deel van de les mee. Het traject is opgezet door Erfgoedpartners en CultuurClick Groningen in samenwerking met de scholen en het project 'Ons Pekela'. Het project Ons Pekela is indertijd opgezet door de bibliotheek, het Dollard College en CultuurClick Groningen.

Het nieuwe oude huis, een bijzonder prentenboek
'Het nieuwe oude huis' is een pakket dat bestaat uit een prentenboek, een lesbrief en een leskist met materialen. De verandering van de eigen omgeving in de tijd staat centraal. Via het prentenboek komen de leerlingen in aanraking met bijzondere gebouwen in hun omgeving zoals een kerk, een brugwachtershuisje, het oude schooltje en een molen. In het prentenboek volgen de leerlingen Olifant en Giraf op hun vrolijke zoektocht langs de verschillende gebouwen op zoek naar een passend onderkomen. Om z'n plek te krijgen kun je verhuizen maar je kunt ook je omgeving aanpassen aan je eigen wensen. 'Het nieuwe oude huis' is geschreven door de kinderboekenauteur Tjibbe Veldkamp, de illustraties zijn van Hans Prij. Het prentenboek is een uitgave van Erfgoedpartners.

Ieder jaar naar ander erfgoed
Vier basisscholen uit de gemeente Pekela doen mee met het erfgoededucatietraject 'Ons Pekela' waarbij leerlingen van vier tot en met twaalf jaar kennis maken met het lokale culturele erfgoed. Dit gebeurt door lessen op school en op locatie waarbij er aansluiting is bij de kerndoelen van het onderwijs. Deze erfgoedlessen zijn dus niet extra maar vervangen 'normale' lessen. De tien erfgoedprogramma's zijn ondergebracht op de website Ons Pekela. De programma's zijn ontwikkeld door verschillende erfgoedinstellingen in de gemeente Pekela en omgeving, in samenwerking met de basisscholen.
Voor de groepen 1 en 2 zijn de programma’s 'De Molenmuis' en 'Het nieuwe oude huis' samengesteld. De groepen 3 en 4 krijgen te maken met de kiepkerel en verdiepen zich in de eigen omgeving van vroeger en nu met het programma 'De groeten van Klaasje'. De Willibrorduskerk (Kwartet in de kerk) en de kartonindustrie komen aan bod in de programma's voor de groepen 5 en 6. De oudste leerlingen van de basisschool verdiepen zich in de spitse praam Familietrouw en horen over het leven aan boord van een binnenschip. Ook komen zij erachter dat er meer dan alleen patat uit aardappelen wordt gemaakt (Van aardappel tot snoep). Ten slotte staan zij stil bij de slachtoffers van het naziterreur in het project Stolpersteine. Een steen, een naam een herinnering. Het gehele traject vind een afsluiting in het lesprogramma 'Ons Pekela' (workshops informatievaardigheden en fotografie).

Dankzij subsidies van Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen (het Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente en de provincie Groningen) was het mogelijk dit project te realiseren. Eerder al ontwikkelden Erfgoedpartners en CultuurClick Groningen erfgoededucatietrajecten voor de gemeenten Eemsmond, Marum, Leek, Slochteren, De Marne, Stadskanaal en Veendam en zijn trajecten voor andere gemeenten in voorbereiding.

Eerder verschenen:

25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo
Seizoensafsluiting Damacota met SV Heerenveen én nog veel meer!
Weerbaarheid- en zelfverdedigingslessen voor dames bij Zempo
Gratis verhalencafé met Herman Sandman en Bert Hadders in Siep&Co
Overlast van crossmotoren bij het Heeresmeer
Defecte straatlantaarns blijven probleem in Pekela
Wie zal de provinciale voorleeskampioen van Groningen worden?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

is6m76chbdrcjvqpmtquhpc6i0