Poolse veteraan Szczerbiński maakt eretocht door 4 gemeenten

Geplaatst: donderdag 30 april 2015 om 10:25 | Views: 23944

Auteur: OBCP

PEKELA - Het Oranje Bevrijdings Comité Pekela ontvangt a.s. maandag 4 mei dhr. Edward Szczerbiński. De oud- strijder van de 1e Poolse Pantserdivisie zal ’s avonds met zijn vrouw bij de herdenking in de gemeente Pekela aanwezig zijn en een korte toespraak houden. Samen met de Belgische veteraan dhr. Jaak Daemen, heeft hij vijf jaar geleden het Bevrijdingsmonument in de gemeente Pekela onthuld.

Edward Szczerbiński
De Poolse marconist was slechts 18 jaar toen hij met de geallieerden ons Vaderland bevrijdde. In de vroege ochtend van 5 mei 1945 was hij, op vijandelijk grondgebied, als laatste man van de nacht die wacht hield één van de eersten die via radiocontact hoorde dat nazi-Duitsland had gecapituleerd. Zeventig jaar na dato zal de heer Szczerbiński een toertocht gaan maken met de veteranen van de Molenhoeve en leden van de Oldtimer Vriendenclub Oost Groningen.

Route Menterwolde, Veendam, Pekela, Winschoten
Omstreeks 9.15 uur vertrekt de stoet vanaf Landgoed Westerlee. Vervolgens: Meeden > Hereweg, Duurkenakker, Muntendam > Oosterweg, Middenweg, Veendam > Vredenrustlaan, Brink, F. J. de Zeestraat, J. Bruggemalaan, Beneden Westerdiep, Prins Hendrikplein, Kerkstraat. Om ongeveer 11.00 uur zullen de voertuigen parkeren op het Raadhuisplein/Veenlustplein in Veendam. Het echtpaar Szczerbiński zal daar een kort bezoek brengen aan het Veenkoloniaal Museum.

Rond 12.30 uur vertrekken de wagens over de J. G. Pinksterstraat, de Julianalaan langs het Boven Oosterdiep naar Wildervank en Bareveld. Vanaf Stadskanaal zullen zij over de Pekelderstraat Boven Pekela binnen rijden waar burgemeester Schollema hen zal verwelkomen.

De bevrijdingsloop en aansluitend de bevrijdingsoptocht met versierde wagens start daar om 14.00 uur en volgt de weg van de bevrijders langs het Pekelderdiep richting Oude Pekela. Daar worden zij rond 15.30 uur verwacht waar een afsluitende ceremonie zal plaatsvinden bij het Bevrijdingsmonument voor het gemeentehuis van Pekela.

Om 17.30 uur zal de stoet zich weer in beweging zetten om vervolgens via de Parklaan, Thorbeckelaan, Turfweg, Winschoterweg, Blijhamsterweg en Udesweg, Winschoten binnen te rijden. Bij het Canadese monument wordt het echtpaar Szczerbiński ontvangen door burgemeester Smit, vanwaar zij samen naar het Jagers van Podhaleplein gaan voor een korte plechtigheid. Nog eenmaal zet de stoet zit voort: om over de Grintweg, de Provincialeweg in Heiligerlee en de Hoofdweg in Westerlee de oud-strijder na een lange reis door de vier gemeenten weer naar het Landgoed in Westerlee te brengen.

Vlaggen
De 5 mei-organisatie in Veendam, het 4/5 mei comité Oldambt, de vrijwilligers van de Molenhoeve, de Oldtimer Vriendenclub en het Oranje Bevrijdings Comité Pekela roepen alle inwoners van de genoemde dorpen op om aanstaande dinsdag 5 mei uitbundig met de Nederlandse driekleur te vlaggen en langs de route te staan om dhr. Szczerbiński en zijn vrouw hartelijk te begroeten.

www.obcp.nl / obcppekela@gmail.com / Hennie Haaijer-Lutjeboer (secr. OBCP) 06 10363989

Sherman tank met dhr. Szczerbiński (rechts)

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

oegkib2r6nqmse9m0tllpeern5