Basisschoolleerlingen lezen 42.562 boeken in 10 weken

Geplaatst: vrijdag 24 april 2015 om 17:10 | Views: 5543

Auteur: Jolanda Robben

PEKELA - Ruim vijfduizend basisschoolleerlingen uit de provincie Groningen hebben in de afgelopen twee weken op verschillende locaties het leesproject Scoor een Boek! afgesloten. Tijdens de laatste sportieve afsluiting op donderdag 23 april in stadion de Langeleegte in Veendam werd de eindstand bekendgemaakt: in totaal hebben de kinderen in tien weken tijd maar liefst 42.562 boeken gelezen.

Met Scoor een Boek! willen de Groningse bibliotheken, samen met FC Groningen in de maatschappij, het leesplezier bij kinderen stimuleren.

De Groningse bibliotheken organiseerden in samenwerking met lokale sportteams zeven afsluitingen in Appingedam, Scheemda, Grootegast, Hoogezand, Winsum, Stadskanaal en Veendam. Na tien weken scoren in de klas, konden de kinderen nu scoren op het veld. Met activiteiten als stropdasschieten, voetbalbowling en een megastormbaan beleefden de duizenden kinderen zichtbaar veel plezier.

Afsluiting gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam
Donderdag 23 april werd in stadion de Langeleegte in Veendam de laatste sportieve afsluiting georganiseerd door de bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam in samenwerking met Team Sport van De Kompanjie.

Dit jaar deden alle basisscholen in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam mee aan Scoor een Boek! Gezamenlijk hebben de 1.086 leerlingen in deze editie 9.460 boeken gelezen. De klassen die tijdens de afsluiting de meeste punten wisten te scoren op het veld, wonnen een door Nick van der Velden gesigneerde FC Groningen-bal. De uiteindelijke winnaars waren groep 6 van de Burgemeester Verkruisen uit Muntendam, groep 6/7 van de Mgr. Bekkersschool uit Veendam en groep 5 van de Braskörf uit Veendam.

Succesformule
Leesvaardigheid is van groot belang voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Plezier in lezen is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Daarom koppelt de Bibliotheek met Scoor een Boek! lezen aan sport. ‘Wat sport is voor het lichaam, is lezen voor de geest en met Scoor een Boek! combineren wij deze twee. Juist deze combinatie is de succesformule van dit project’, aldus Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen. ‘In tien weken tijd heeft elke leerling gemiddeld ruim 8 boeken gelezen, wat een prestatie!’

FC Groningen in de maatschappij
Voetbalclub FC Groningen leverde vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke bijdrage aan het project. De leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de deelnemende scholen zijn de afgelopen weken aangespoord om te lezen, onder meer met videoboodschappen van FC Groningen- speler Nick van der Velden. Een onderdeel dat in alle 236 klaslokalen zeer tot de verbeelding sprak.

Totaalscore
Na 3 succesvolle jaren, waarin het aantal gemeenten, klassen en kinderen jaarlijks steeg, is het project dit jaar provinciebreed uitgerold. Ruim 5000 leerlingen uit 236 klassen van 154 scholen deden in 2015 mee aan ‘Scoor een Boek!’. Van drie naar 22 deelnemende gemeenten en van 2692 boeken naar enkele tienduizenden.

St. Willibrordusschool Oude Pekela
Petra Brugman heeft een paar foto's gestuurd van de st Willibrordusschool uit Oude Pekela die met groep 5 en 6 ook aanwezig was bij de afsluiting van Scoor een boek. Op de Jenaplanschool St. Willibrordus werden in 10 weken tijd 244 boeken gelezen.

Uitgebreide fotoreportage
Freddy en Jeannet Stötefalk zijn als fotografen van PrachtigPekela bij de afsluiting aanwezig geweest. Bekijk hieronder hun uitgebreide fotoreportage.

Foto's Petra Brugman, Freddy en Jeannet Stotefalk

Aan dit artikel is meegewerkt door

Jeannet Stotefalk
Fotograaf en videograaf
jeannet@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

u5sl9qj17pkh593dpnr3nf02t4