Voorlichtingsavond Boven Pekela energieneutraal druk bezocht

Geplaatst: donderdag 19 maart 2015 om 10:40 | Views: 2859

Auteur: Martin van der Kooij - secr. Pekela Duurzaam

BOVEN PEKELA - De aftrap van het project Boven Pekela energieneutraal met een voorlichtingsavond in dorpshuis De Riggel maandagavond 16 maart staat als een huis. De werkgroep Boven Pekela energieneutraal had veel werk gestoken in een gevarieerde en heldere presentatie over besparing, isolatie en eigen energieopwekking. Zeker 60 mensen bezochten de avond en namen geanimeerd deel aan de discussie over het plan om Boven Pekela energieneutraal te maken. Een ambitieus plan.

Burgemeester Marcel Meijer van Deense Samsø steunt Boven Pekela energieneutraal

Dat dat wel degelijk mogelijk is werd aangetoond door een rasechte BovenPekelder die een compleet eiland met haar bewoners energieneutraal had weten te maken. Marcel Meijer, de burgemeester van het Deense eiland Samsø en voormalig inwoner van Boven Pekela, verraste het publiek met een videoboodschap waarin hij vertelde hoe de eilanders dat voor elkaar gekregen hadden. Met zijn slotwoord, waarin hij letterlijk zei dat als gewone mensen uit Samsø dit voor elkaar kregen dan konden Bovenpekelders het ook, ontlokte hij een spontaan applaus van de aanwezigen. In de verder presentatie werd helder uitgelegd welke stappen er ondernomen moeten worden om uiteindelijk gezamenlijk tot totale energieneutraliteit te kunnen komen. Dat begint met de zogenaamde energiedriehoek (trias energetica): Isoleer je huis, wek zelf energie op en ga zuinig om met fossiele energie als je daarvan nog wat nodig hebt.

Een energiescan van je huis bied je inzicht in al deze mogelijkheden,de kosten en de terugverdientijd daarvan. De werkgroep kon deze scan, dankzij een ruimhartige subsidie van de gemeente Pekela aan belangstellenden aanbieden voor de sterk gereduceerde prijs van €25. Daar werd meteen al door 25 mensen op ingeschreven. Zo’n scan levert in alle gevallen al een besparing op door de kleine adviezen die je kosteloos in je huis toe kunt passen.

Maar dan het grote werk. In de presentatie waren twee praktijkvoorbeelden uit Boven Pekela uitgewerkt. Er was een energiescan gemaakt van een gemiddeld huis en van het dorpshuis. Stichting SEN (Samen energieneutraal) die het project ondersteund had met fraaie tekeningen aangegeven hoe beide bouwwerken geheel energieneutraal gemaakt konden worden. Dat kost natuurlijk wel wat! In het tweede en laatste deel van de presentatie werd daarom ook ingegaan op de financiering, waarbij bleek dat juist door een gezamenlijk aanpak van dit project verschillende financiële bronnen aangesproken kunnen worden die niet binnen het bereik van een particulier liggen.

Om een voorbeeld te noemen. Sinds kort opereert het energiebedrijf Noordelijk, Lokaal, Duurzaam (www.NLDenergie.org) in Groningen en die keren elk jaar €75 en een deel van de winst uit aan een energieinitiatief dat je als klant zelf uitkiest. Met die jaarlijkse opbrengst kunnen we bij banken leningen afsluiten voor particulieren die het geld niet zomaar op de bank hebben staan, maar die toch mee willen doen.

Tweede voorbeeld: Boven Pekela telt een flink aantal agrariërs die bereid zijn om hun daken ter beschikking te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen, zo kunnen ook bewoners waarvan de daken van hun woning niet geschikt zijn voor zonnepanelen in deze vorm van eigen energieopwekking deelnemen.

De werkgroep Boven Pekela was zeer verheugd over de opkomst en het enthousiasme van de aanwezigen, zij houden via de websites www.pekeladuurzaam.nl en www.facebook.com/bovenpekelaenergieneutraal de komende tijd eenieder op de hoogte van de vorderingen van het project.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

39gaah3c6p7gjih8m6tucv2vl0