Grote verschillen in grafkosten per gemeente

Geplaatst: woensdag 18 maart 2015 om 14:35 | Views: 7602

PEKELA - Grafkosten verschillen sterk per provincie en zelfs per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Monuta naar de grafkosten van 1033 begraafplaatsen in 380 gemeenten. In Pekela kost een eigen graf voor 1 persoon volgens Monuta 1215 euro. Op de site van de gemeente Pekela komen we echter op een bedrag van 1725 euro.

Grafkosten volgens Monuta

Grote verschillen
Gemiddeld kost een graf in Nederland € 2675,-. In Limburg betaalt men gemiddeld het minst voor een eigen graf voor één persoon: €1.833,-. In Noord-Holland lopen kosten voor eenzelfde graf op tot gemiddeld € 3.494,-. De grafkosten kunnen per gemeente ook sterk verschillen. Zo kost een graf voor één persoon met grafrechten voor de duur van 20 jaar in de gemeente Het Bildt (Friesland) € 811,-, terwijl je in de gemeente Leiderdorp (Zuid-Holland) € 7.096,- betaalt voor een graf met grafrechten voor de duur van 30 jaar.

De prijs van een graf wordt mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Ook wordt de prijs van een graf beïnvloed door de stagnatie in de verkoop van graven. Het aantal crematies neemt toe terwijl het aantal begrafenissen afneemt. Landelijk gezien ligt het percentage crematies momenteel rond de 61% en de verwachting is dat dit nog verder stijgt, terwijl het sterftecijfer nagenoeg stabiel blijft.

Gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen
Nederland kent twee soorten begraafplaatsen: de zogenaamde gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen, bijvoorbeeld kerkelijke begraafplaatsen. Over het algemeen zijn kerkelijke begraafplaatsen goedkoper, bijvoorbeeld omdat vrijwilligers zich ontfermen over het onderhoud van de begraafplaats. Ook kan het zijn dat leden/parochianen al jaren aan de kerk hebben betaald waardoor zij bepaalde rechten op een graf hebben verworven.

Men kan ook kiezen voor een graf op een natuurbegraafplaats. De graven op een natuurbegraafplaats kennen geen onderhoud, het graf is immers onderdeel van de natuur. Ook is er meestal sprake van eeuwige grafrust, waardoor een graf dus niet geruimd wordt.

Particulier of algemeen graf
Op begraafplaatsen wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere en algemene graven. Een algemeen graf is de goedkoopste optie. In een algemeen graf liggen drie of vier personen, die geen familie van elkaar hoeven te zijn, bij elkaar. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Algemene graven worden uitgegeven met een wettelijke grafrusttermijn van minimaal tien jaar. Na 10 jaar kan het graf worden geruimd.

Een particulier graf (ook wel eigen graf of familiegraf genoemd) kan voor één of meerdere personen gehuurd worden. Men bepaalt zelf wie er in het graf komen te liggen. De huurperiode is doorgaans 20 jaar, met de mogelijkheid dit later te verlengen. Andere perioden van 10, 25, 30, 40 of meer jaren kunnen ook voorkomen.

Grafkosten gemeente Pekela
Monuta heeft de grafkosten van bijna alle gemeenten in Nederland inzichtelijk gemaakt. In de gemeente Pekela kost, volgens Monuta, een eigen graf voor één persoon 1215 euro en voor twee personen 3130 euro (voor de duur van 100 jaar). Meer informatie op www.monuta.nl/grafkosten. Op de site van de gemeente Pekela is via het digitaal loket een overzicht op te vragen van de graftarieven voor de algemene begraafplaatsen in Pekela. Hieruit is af te lezen dat een particulier graf enkel (30 jaar) 1725 euro kost. Dit is exclusief alle bijkomende kosten.

Bekijk HIER de kosten voor begraven in de gemeente Pekela

Bron: Monuta.nl

Grafkosten volgens gemeente Pekela

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

m2aei2r6d59em2v3rt4vennii5