Professor Steven Brakman houdt stand in Studio Powned

Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015 om 12:10 | Views: 13341

Gisteravond besteedde Studio Powned aandacht aan de commotie rondom de reportage van de EO. Met professor aan de Universiteit Groningen, Steven Brakman, werd gezocht naar het antwoord op de vraag van de zelfingenomen presentator Rutger van Castricum, waarom de mensen in Oude Pekela altijd zo zeuren.

Met een foto van de gereformeerde kerk in Nieuwe Pekela op de achtergrond leidde Rutger van Castricum de commotie naar aanleiding van de EO-reportage in Oude Pekela in: 'Oude Pekela stond deze week weer eens volop in de schijnwerpers. Zo zonden de collega's van de EO een portret uit van het Groningse dorpje dat al sinds jaar en dag onderaan in de leefbaarheidslijstjes bungelt. Een reportage die in Oude Pekela niet bepaald in goede aarde viel.', gevolgd door de beelden van Geen Stijl in 2009. Niet echt verrassend.

Studiogast professor en doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen, Steven Brakman, kan zich de ergernis wel voorstellen: 'De nadruk lag wel erg sterk op de sociale problemen. Dus ik begrijp dat er ook wel een ander beeld mogelijk was geweest.'

De presentator van het programma had zelf kritiek gekregen van de EO op de eenzijdige eendagsuitzendingen van GeenStijl en PowNews, en merkte terecht op dat er geen verschil te zien is met de reportage van de EO die daar toch een half jaar voor hadden uitgetrokken.

Steven Brakman had wel een verklaring voor het feit dat onder meer Oude Pekela een sociaal probleem heeft. 'Oude Pekela heeft natuurlijk een probleem. De werkeloosheid is heel erg hoog, maar dat is niet heel specifiek voor Oude Pekela. Het is eigenlijk een voorbeeld voor een veel algemener probleem. In Nederland hebben we nou eenmaal te maken met krimpgebieden, dus dat er gebieden zijn waar mensen wegtrekken.', aldus Brakman.

Op de niet relevante vraag of de Pekelders een minderwaardigheidscomplex hebben, antwoordde Brakman: 'Dat weet ik niet. Ik kijk naar de economie. In die zin hebben ze een probleem dat de werkeloosheid hoog is omdat ze te maken hebben met de slagschaduw van de stad Groningen en de provincie Groningen heeft last van de randstad.'

Van Castricum niet geheel tevreden met het antwoord probeerde het opnieuw met de opmerking dat het huis van de burgemeester te koop staat en weg wil uit Oude Pekela na het aflopen van zijn ambsttermijn, waarop Brakman adrem antwoordde: 'Ja, misschien gaat hij naar Nieuwe Pekela'. Ook dat antwoord zinde de zelfingenomen presentator niet.

Tot slot probeerde Van Castricum wederom de lachers op zijn hand te krijgen: 'Zou u op nationale televisie willen zeggen, kom in oude pekela wonen, zou u dat op uw geweten willen hebben, die oproep?' Oprecht en enigzins verbaasd over de vraag antwoordde Brakman dat Groningen een prachtige provincie is, met schone lucht en dat het wonen heel goedkoop is. 'Dus waarom niet?', stelde Steven Brakman de wedervraag.

De berichtgeving eindigde met enkele beelden van Tom Staal in Oude Pekela. Onder de muziek van de Dutch Boys vertelde Tom Staal, op de manier dat we van PowNews gewend zijn, dat het pittoreske dorpje Oude Pekela weleens de toeristische trekpleister van Nederland zou kunnen zijn. 'Een van de topattracties van dit typische Nederlandse plaatsje is dit kunstwerk man met hondenkar van Hans Mes. Van heine en verre komen mensen hier naar toe om dit beeldhouwwerk te aanschouwen. En geef ze eens ongelijk.', aldus Tom Staal licht spottend.

Het AZC in Oude Pekela werd omschreven als een idyllisch bed and breakfast aan de rand van het centrum. 'Eindelijk kan ik maar een ding concluderen, vakantie in eigen land, denk eens aan Oude Pekela', sloot Staal in nordic walking stijl de reportage af.

Bekijk hier de uitzending van Studio Powned.

Eerder verschenen:

Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo
Seizoensafsluiting Damacota met SV Heerenveen én nog veel meer!
Weerbaarheid- en zelfverdedigingslessen voor dames bij Zempo
Gratis verhalencafé met Herman Sandman en Bert Hadders in Siep&Co

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

r457nsoi28tnj6o0eoh0srao52