Stil protest om de dood van vertrouwen in Oude Pekela

Geplaatst: zondag 11 januari 2015 om 21:45 | Views: 5253

OUDE PEKELA - Dinsdagavond wordt bij het gemeentehuis in Oude Pekela een stil protest tegen de gevolgen van de gaswinning georganiseerd. Op 13 januari 2015 worden de gemeenteraden van Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam geïnformeerd over de gevolgen van gaswinning. Diverse organisaties, waaronder de NAM, Groninger Bodembeweging, Centrum Wonen en Veiligheid en de gedeputeerde zijn uitgenodigd om de raden tijdens deze bijeenkomst te informeren.

Om een duidelijk signaal af te geven, vindt voorafgaand aan de informatiebijeenkomst een stil protest plaats. In dit stille protest wordt gerouwd om de dood van VERTROUWEN. VERTROUWEN dat inwoners serieus genomen worden, zich geen zorgen hoeven maken over aardbevingen, over aantasting van het milieu en hun leefomgeving, rustig en veilig in hun huis kunnen wonen, wetende dat hun veiligheid een basisrecht is.

De raadsleden wordt gevraagd om het vertrouwen weer nieuw leven in te blazen. Zij krijgen een rouwbrief uitgereikt met kritische vragen. Stil protest vraagt de raadsleden om deze kritische vragen tijdens de bijeenkomst te stellen.

Actiecomité Bellingwedde, de actiegroep die o.a. actie voert tegen de boring bij Blijham heeft een nieuwe naam: Actiegroep ‘Nee NAM, niet boren in Blijham’

Het stil protest start om 18.45 uur bij het gemeentehuis in Pekela. De informatiebijeenkomst voor de gemeenteraden begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Pekela.

Stil protest wordt georganiseerd door Actiegroep ‘Nee NAM, niet boren in Blijham’, verontruste inwoners, Milieudefensie Zuid-Oost Groningen en de lokale afdelingen van Partij v/d Dieren, SP en GroenLinks.

De organisatie wil het stil protest rustig en netjes laten verlopen. Iedereen die deel wil nemen aan het stil protest wordt daarom gevraagd de volgende afspraken te respecteren:

1.    Het dragen zwarte of donkere kleding.
2.    Geen spandoeken, vlaggen, borden, politieke uitingen etc.
3.   Het is een stil protest. Er wordt geen lawaai gemaakt, er zijn geen toespraken, geen geroep richting de raadsleden die naar binnen gaan etc

Om 19.30 uur wordt er gestopt met het stille protest. Men kan niet naar binnen. De bijeenkomst is alleen bedoeld voor raadsleden.

De oproep op Facebook van Marian de Weerdt

Uitnodiging

Stil Protest tegen gevolgen gaswinning op 13 januari 2015 in Pekela

Beste mensen,

Op 13 januari 2015 wordt voor de gemeenteraadsleden van Bellingwedde, Oldambt en Pekela een informatieavond georganiseerd over de gevolgen van de gaswinning. Voor deze bijeenkomst zijn verschillende organisaties uitgenodigd (o.a. NAM, Groninger Bodembeweging, Centrum Veilig Wonen, de gedeputeerde). Wij willen deze avond een stil protest laten horen. Zwijgend, met een kunstkaars in de hand, staan wij bij een doodskist. In deze kist ligt het vertrouwen van de inwoners. Het vertrouwen dat inwoners serieus genomen worden, dat hun veiligheid op de eerste plaats komt. Het vertrouwen is een stille dood gestorven…..

We geven de raadsleden een ‘rouwbrief’ mee. In deze rouwbrief staan kritische vragen en we roepen de raadsleden op deze vragen tijdens de bijeenkomst te stellen. Het is kort dag, maar we roepen jullie op om 13 januari a.s. om 18.45 uur aanwezig te op de parkeerplaats bij het gemeentehuis in Pekela. (Raadhuislaan 8,9665 JD, Oude Pekela) Het gaat nadrukkelijk om een stil protest en daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt en we verzoeken iedereen die deel wil nemen aan het stille protest, om deze afspraken te respecteren.

Afspraken:

1. We dragen zwarte of donkere kleding.
2. Geen spandoeken, vlaggen, borden etc. Alleen een doodskist en kunstkaarsen. De organisatie zorgt voor de kist en kunstkaarsen.
3. Het is een stil protest. We staan van 18.45 tot 19.30 uur (aanvang bijeenkomst) zwijgend bij de kist. Er wordt geen lawaai gemaakt, er zijn geen toespraken, geen geroep richting de raadsleden die naar binnen gaan etc.
4. De raadsleden krijgen bij de deur de ‘rouwbrief’ uitgereikt.
5. Om 19.30 uur stoppen we met het stille protest. We gaan niet naar binnen. De bijeenkomst is alleen bedoeld voor raadsleden.

Namens het Actiecomité Bellingwedde, Miliedefensie Zuid-Oost Groningen, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks, Marian de Weerdt, Ankie Voerman, Mary Neef, Marja Bos

U kunt de uitnodiging lezen de op Facebook pagina van 'Stil protest'.

Bron: Gezamenlijk persbericht van de bovenstaande groepen en partijen

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

5pkimcdae1ha79i4t77no76j53