Wie herkent deze leerkrachten aan de SGP '82? [UPDATE]

Leerkrachten Scholengemeenschap Pekela 1981/1982

Geplaatst: dinsdag 11 november 2014 om 23:35 | Views: 35434

Auteur: Redactie

OUDE PEKELA - De 'Scholengemeenschap Pekela' werd in 1990 onderdeel van het 'Dollard College', een gemeenschap van zes scholen voor voortgezet onderwijs in Oost Groningen. In juni 1992 werd het voormalig MAVO gebouw aan de Compagniesterwijk gesloopt. Er is massaal gereageerd op de oproep. De namen van de leerkrachten op de foto zijn inmiddels bekend.

De heer K. van Oosterom, leerkracht Frans / Duits

In 1982 fuseerden de twee openbare MAVO scholen in Oude en Nieuwe Pekela (Willem de Zwijgerschool) met de Huishoudschool (Torenschool) Nieuwe Pekela tot de 'Scholengemeenschap Pekela' (SGP). De school vestigde zich aan de Compagniesterwijk en richtte zich op het LBO, het MAVO onderwijs en de brugklas.

In 1992 werd de 'Scholengemeenschap Pekela' onderdeel van het huidige 'Dollard College' en huisvestte zich aan de H. Hindersstraat te Oude Pekela, op het terrein van de voormalige strokartonfabriek Albion. De fusie tussen de lokale scholengemeenschappen in Oost-Groningen zouden verder gaan onder de naam 'Olde Ambt College'. Een door VWO en HAVO leerlingen opgerichte actiegroep 'Alles-Beter-Dan-Olde-Ambt-College' voorkwam echter deze naamvoering. Het protest, gevolgd destijds door lokale media, leidde tot de huidige naam 'Dollard College' op 18 november 1992.

In juni 1992 werd het voormalig MAVO gebouw aan de Compagniesterwijk gesloopt.

De redactie heeft contact gezocht met de heer Anjo van Delden, voormalig leerkracht Nederlands en Maatschappijleer aan de Scholengemeenschap Pekela. De heer Van Delden is momenteel werkzaam als Expert European Platform bij de National Agency Erasmus in Den Haag, en was bereid weliswaar onder voorbehoud de ontbrekende namen prijs te geven en te bevestigen:

Bovenste rij v.l.n.r.:  M. Dijk (conciërge/amanuensis), A. van Delden (nederlands, maatschappijleer), Mevr. Smit-Smit (handwerken/textiele werkvormen), L.H. Ruben (wiskunde, natuurkunde), Mevr. Y. van Blerck (administratie); U. Tjapkes, †  (huishoudelijke dienst)

Middelste rij v.l.n.r.: T. Sluiter-Koets (frans), D. Prins (geschiedenis, handvaardigheid), G.H. Scholte (biologie, handelsrekenen/boekhouden), H. Naarding (directeur/duits), B. de Jager † (wiskunde, handelsrekenen);

Onderste rij v.l.n.r:  H.B. Vrieze (natuur-/scheikunde), W.J. Freuling (aardrijkskunde, nederlands), H. Vegter (engels), J.J. Buitenhuis (nederlands);

De heer van Delden vervolgt: "Niet op de foto, voor zover ik mij althans kan herinneren, zijn K. van Oosterom (engels/frans), J. Groenewold (duits), J. Boerema (gymnastiek) en de docent muziek."


Dhr. K. van Oosterom

Op 1 september 1988 neemt de heer van Oosterom na een dienstverband van 40 jaar afscheid van het onderwijs. De heer van Oosterom had 35 jaar lang als leerkracht aan dezelfde school gewerkt; alleen de naam veranderde. Eerst was het de ULO die in 1968 werd omgedoopt tot MAVO en deze ging in 1982 door een fusie op in de Scholengemeenschap Pekela.

Dhr. B. de Jager

Op 26 juni 1986 neemt het bestuur van de scholengemeenschap Pekela tijdens een speciale bijeenkomst in het dorpshuis De Snikke afscheid van de heer B. de Jager. De heer De Jager was van 1948 tot 1959 als onderwijzer verbonden aan de openbare lagere school 3 (Feiko Clockschool) te Oude Pekela en vanaf 1959 leraar aan de openbare ULO/MAVO-school in deze gemeente, een school die in 1982, na fusie, opgegaan is in de scholengemeenschap Pekela.

Dhr. D. Prins

Op 28 oktober 2009 neemt Dick Prins na 40 jaar werkzaam te zijn geweest als docent geschiedenis en techniek en in de laatste jaren ook als leerlingbegeleider, afscheid van het Dollard College. Zie ook het artikel 'Fluitende Dick neemt afscheid van zijn geliefde Dollard College'.

Wie nog eventueel nog aanvullende informatie heeft, of foto's in zijn bezit heeft van de school, wilt u zich dan wenden tot de redactie?

Speciale dank aan de heer Van Delden, Jolanda Fridrichs, Karin Pathuis en Jan Aijold Kuiper voor hun bijdrage aan dit artikel.

Bron: Dick Kuil

De heer Anjo van Delden, momenteel werkzaam als Expert European Platform bij de National Agency Erasmus in Den Haag

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reacties


De Heer van Oosterhom was myn Frans Leeraar
Leef in Duitsland 45 jaar lang.
Groeten van Jan Kuiper

Door: Jan Gerrit Kuiper (Jan.Gerrit.Kuiper@..) op 26 februari 2023 om 13:28  

Reageren

U kunt uw reactie straks activeren via een link, die u wordt toegestuurd via de mail. Vul daarom een juist adres in.

Ter info: Het eerste deel van uw e-mailadres wordt bij uw naam vermeld. Bijvoorbeeld naam@...


Uw naam:
Uw emailadres:
Bevestig emailadres:
Reactie:
Foto:
Houd me op de hoogte van reacties
Schrijf me in voor de nieuwsbrief

Reacties

jpd02mibsif8leqp9bhjuv7so1