Pekela en Veendam kiezen voor continuïteit huishoudelijke hulp

Geplaatst: vrijdag 31 oktober 2014 om 10:00 | Views: 13277

PEKELA - De gemeenten Pekela en Veendam kiezen voor voortzetting van de huishoudelijke hulp, samen met een aantal zorgaanbieders. Wel wijzigt met ingang van 1 januari 2015 de invulling van de regeling voor huishoudelijke hulp, mede als gevolg van bezuinigingen van het rijk. Alle huidige cliënten hebben inmiddels een brief ontvangen waarin dit wordt toegelicht.

Rechtstreeks naar zorgaanbieder
Inwoners die huishoudelijke ondersteuning nodig hebben in 2015 en dit niet zelf kunnen regelen, kunnen zich rechtstreeks melden bij de zorgaanbieders om samen te kijken welke ondersteuning nodig is. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de cliënt en zijn of haar sociale omgeving. De huishoudelijke ondersteuning is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid en het mee kunnen doen in de samenleving.

Wijkgerichte aanpak
De zorgaanbieders met wie de gemeenten Veendam en Pekela afspraken hebben gemaakt, werken wijkgericht. Nieuwe cliënten kunnen vanaf 1 januari 2015 contact opnemen met de zorgaanbieder die in hun wijk werkt. Voor Veendam Noord en Nieuwe Pekela is dat TSN Thuiszorg, voor Oude Pekela is dat Oosterlengte en voor Veendam Zuid is dat Zorggroep Groningen. Voor inwoners van Veendam en Pekela die nu ondersteuning krijgen, geldt een overgangsregeling.

Gemeenten en zorgaanbieders tevreden over resultaat
De wethouders van Pekela en Veendam zijn tevreden over de afspraken die met de zorgaanbieders gemaakt zijn. 'Waar in een aantal gemeenten de huishoudelijke hulp geheel verdwijnt, kunnen wij deze ondersteuning ondanks de enorme bezuinigingen gelukkig wel voortzetten', aldus wethouder Hennie Hemmes van Pekela. Jaap Velema, wethouder van Veendam, vertelt dat cliënten vanaf 1 januari 2015 wel een eigen bijdrage van €7,50 per uur gaan betalen. Voor inwoners met een laag inkomen, tot 130% van het minimumloon, hebben we echter een overeenkomst gesloten met Menzis. Als zij zich bij Menzis (Garant Verzorgd 3) verzekeren, hoeven ze die eigen bijdrage niet te betalen. Zo blijft huishoudelijke ondersteuning ook bereikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Deze regeling geldt voor beide gemeenten.

Behoud werkgelegenheid
Namens de zorgaanbieders geeft Hennie Sanders van Oosterlengte aan ook tevreden te zijn over de gemaakte afspraken. Na een periode van constructief overleg met alle betrokken partijen is duidelijk in welke vorm we de huishoudelijke ondersteuning in 2015 kunnen voortzetten. Een belangrijk aspect daarbij is uiteraard de werkgelegenheid. We hopen natuurlijk dat we al onze medewerkers aan het werk kunnen houden en we blijven ons daar voor inspannen. Veendam en Pekela hebben bij het ministerie van VWS een subsidieaanvraag ingediend voor het behoud van zoveel mogelijk arbeidsplaatsen. Het ministerie van VWS neemt binnenkort een besluit over de subsidieaanvraag.

Informatie over de veranderingen in de zorg
Volgende maand wordt huis-aan-huis een krant van de gemeenten Pekela en Veendam verspreid met meer informatie over de veranderingen in de zorg. Meer informatie is inmiddels ook te vinden op de websites van beide gemeenten. De gemeenten hebben een helpdesk ingericht waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Inwoners maken zich zorgen, maar gelukkig kunnen veel zorgen over de huishoudelijke hulp in Pekela en Veendam weggenomen worden.

Bron: Gemeente Pekela

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

U kunt uw reactie straks activeren via een link, die u wordt toegestuurd via de mail. Vul daarom een juist adres in.

Ter info: Het eerste deel van uw e-mailadres wordt bij uw naam vermeld. Bijvoorbeeld naam@...


Uw naam:
Uw emailadres:
Bevestig emailadres:
Reactie:
Foto:
Houd me op de hoogte van reacties
Schrijf me in voor de nieuwsbrief

Reacties

n39ijgt7hrish5iq5oumcid894