Jenaplanschool St.Willibrordus ontvangt certificaat voor aanpak pesten

Directeur Alex Otten en leerkracht Farisa de Vries ontvangen KiVa certificaat

Geplaatst: donderdag 11 september 2014 om 21:20 | Views: 7539

Auteur: Alex Otten

OUDE PEKELA - Op woensdag 10 september is op de KiVa-conferentie in Groningen het KiVa certificaat uitgereikt aan Jenaplanschool St.Willibrordus. Dit certificaat is bedoeld voor scholen die de afgelopen twee jaren pesten op een effectieve manier hebben aangepakt. In totaal krijgen 48 scholen in Nederland dit certificaat.

KiVa is een in Finland ontwikkeld anti-pestprogramma dat is bedoeld voor het primair onderwijs. In 2012 is dit programma in Nederland geïntroduceerd en is een onderzoek naar de effectiviteit gestart door de Rijksuniversiteit Groningen. Uit onderzoek in Finland was al bekend dat KiVa in Finland effectief is bij het voorkomen en oplossen van pesten. Ook uit de eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek blijkt dat KiVa pestgedrag aanzienlijk vermindert. Deze winter worden nieuwe resultaten van KiVa in Nederland verwacht. KiVa is een door het Nederlands Jeugdinstituut goedgekeurd schoolbreed programma om pesten tegen te gaan op basisscholen.

In Nederland worden honderduizenden kinderen op basisscholen gepest. Dit pesten heeft schadelijke en levenslange gevolgen voor zowel de gepeste als de pester. Deze kinderen hebben meer problemen op school en (later) op het werk en in de privésfeer. Bij de aanpak van pesten legt KiVa de nadruk op de rol van de hele groep bij het voorkomen en stoppen van pesten. Pesten is een groepsproces. Pesters hebben een belangrijke rol, maar alleen komen zij nergens. Er zijn naast de pesters en slachtoffers, ook meelopers, aanmoedigers, verdedigers en buitenstaanders. Pesten los je daarom op in de groep. Er worden geen leerlingen uit de groep gelicht, omdat er vanuit wordt gegaan dat iedereen in de groep een rol heeft.

Belangrijk element van KiVa is het geven van kennis en vaardigheden aan leerkrachten en klassenassistenten om positieve groepsvorming te stimuleren. Zij worden hierin doorlopend geschoold en getraind. Op de KiVa conferenties doen scholen nieuwe kennis en vaardigheden op voor de aanpak van pesten. Op de conferentie in Groningen ontving Jenaplanschool St.Willibrordus het KiVa certificaat. Dit certificaat werd ook uitgereikt aan 47 andere scholen in Nederland die voorop lopen in de aanpak van pesten. De scholen die het certificaat ontvangen zijn scholen die de afgelopen twee jaren op succesvolle wijze het KiVa programma hebben gevolgd waardoor pesten is afgenomen. Eerder dit jaar zijn er leerkrachten van ruim 100 nieuwe KiVa scholen getraind in de KiVa-methode. In totaal zijn er nu 160 scholen die met het KiVa programma werken.

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

r25anudc3v6g1sj204f563got6