Begroting Synergon 2015 vereist ruim 1 miljoen van gemeente Pekela

Geplaatst: maandag 4 augustus 2014 om 21:35 | Views: 13938

PEKELA / REGIO - Maandag presenteerde het Dagelijks Bestuur van Synergon de concept-begroting 2015. De begroting laat een tekort zien van € 5.659.000,-. Een tekort dat gedragen moet worden door de deelnemende gemeenten Bellingwedde, Pekela en Oldambt. Pekela zal € 1.379.00 moeten dragen.

Gemeenten krijgen jaarlijks een vergoeding van het Rijk voor de uitvoering van hun Wsw-taken. Deze vergoeding gaat volledig op in de begroting. Daarnaast wordt van de drie gemeenten net als de afgelopen vier jaren wederom een aanvullende gemeentelijke bijdrage gevraagd om de begroting sluitend te krijgen. Voor 2015 gaat het om een totaalbedrag van € 5.659.000,-. De verdeling is als volgt:
gemeente Oldambt € 3.616.000,-
gemeente Pekela € 1.379.000,-
gemeente Bellingwedde € 664.000,-

Gevolgen decentralisaties voor gemeenten
Bij de decentralisatie van tal van taken in het sociale domein naar lokaal niveau wordt stevig gekort op de bijbehorende budgetten. De invoering van de Participatiewet levert in deze regio met een hoog aantal Wsw-ers en een lage werkgelegenheid grote problemen op. De afspraken over extra banen in het sociaal akkoord bieden onvoldoende compensatie voor de afnemende aantallen Wsw-ers.

Verdere stijging gemeentelijke bijdrage
De meerjarenraming laat zien dat de komende jaren sprake is van een steeds verder stijgende gemeentelijke bijdrage. Voor 2016 wordt de totale gemeentelijke bijdrage begroot op € 6.027.000,- en voor 2019 € 6.830.000,-.

Vervolgprocedure
De drie afzonderlijke gemeenteraden behandelen de concept-begroting in september. Met de zienswijze van de raden gaat de concept-begroting naar het Algemeen Bestuur van Synergon.
Op 9 oktober wordt hier de begroting behandeld en vastgesteld. De definitieve begroting moet uiterlijk 15 oktober aan Gedeputeerde Staten worden aangeboden.

Toelichting bij concept-begroting Synergon 2015 (Klik HIER voor de Concept Begroting)

Situatie
De gemeenten Pekela, Bellingwedde en Oldambt hebben een Gemeenschappelijke Regeling (Synergon) opgericht voor de uitvoering van hun WSW-taken. Jaarlijks stelt Synergon een concept-begroting voor komend jaar op. Het Dagelijks Bestuur biedt de concept-begroting aan de drie gemeenteraden aan. Iedere afzonderlijke raad heeft daarbij de mogelijkheid om haar ‘gevoelens jegens de begroting’ (zienwijze) kenbaar te maken aan het Bestuur van Synergon.

De formele procedure
De formele procedure wordt niet gehaald. Op grond van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) zendt het Dagelijks Bestuur voor 15 april een concept-begroting voor het volgende kalenderjaar aan de deelnemende gemeenten. De gemeenten leggen vervolgens deze stukken ter inzage, tenminste 14 dagen voor de raadsvergadering waarin de concept-begroting wordt behandeld. De raad kan het Dagelijks Bestuur van Synergon voor 1 juni hun gevoelens doen blijken (zienswijze).
Het Dagelijks Bestuur zendt vervolgens de nota van (eventuele) wijzigingen naar het Algemeen Bestuur van Synergon. Het Algemeen Bestuur van Synergon stelt uiteindelijk de begroting vast. Deze vastgestelde begroting moet voor 15 juli aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen verstuurd worden. De gemeenten zijn in het Algemeen Bestuur met ieder drie bestuurders vertegenwoordigd. De begroting moet minimaal met een meerderheid van stemmen worden aangenomen.

De nu te voeren procedure
De formele procedure kan zoals genoemd qua tijdsverloop niet (meer) gerealiseerd worden. Synergon heeft van Gedeputeerde Staten uitstel gekregen (net als alle andere SW-bedrijven in Groningen) voor de indiening en wel tot uiterlijk 15 oktober 2014. De reden hiervoor is de financiële (meerjarige) onduidelijkheden rondom de nog in te voeren Participatiewet.

Op donderdag 3 juli 2014 heeft het Dagelijks Bestuur van Synergon de conceptbegroting 2015 vastgesteld. Deze wordt nu aan de drie gemeenten gezonden waarbij de raden de mogelijkheid hebben om hun eventuele opmerkingen (‘gevoelens’) kenbaar te maken. Dit zal gebeuren tijdens de afzonderlijke raadsvergaderingen in september 2014.

Vervolgens zal het Algemeen Bestuur tijdens haar vergadering op 9 oktober 2014 de begroting behandelen en definitief vaststellen zodat deze tijdig, voor 15 oktober 2014, aan Gedeputeerde Staten kan worden aangeboden.

Voorbereiding
Tijdens het traject van voorbereiding en opstellen van de concept-begroting 2015 heeft op ambtelijk niveau intensief afstemming en overleg plaatsgevonden tussen de drie deelnemende gemeenten en de directie en concerncontroller van Synergon. De inzet van dit overleg was om te bezien of er mogelijkheden waren om de begroting sluitend te krijgen met geen dan wel een zo laag mogelijke aanvullende gemeentelijke bijdrage. Daarbij is enerzijds gekeken naar eventuele mogelijkheden tot verdere kostenreductie en anderzijds naar een mogelijke verhoging van de inkomsten.

Geen verdere kostenreductie mogelijk
In gezamenlijkheid werd geconcludeerd dat er geen reële mogelijkheden zijn om aan de kosten-kant nog bezuinigingen aan te brengen. De loonkosten vormen immers 88% van alle exploitatielasten. Omdat aan de rechten van de sw-ers niet getornd kan worden, kan alleen nog gekeken worden naar het inperken van het ambtelijk personeel. Dit wordt niet als een gewenste mogelijkheid gezien, omdat Synergon een organisatie is met verhoudingsgewijs een laag percentage ambtelijke medewerkers.

Synergon heeft jaren geleden besparingen kunnen realiseren door bij uitdiensttreding van ambtelijke werkleiding deze te vervangen door sw-medewerkers. Als bij huidige vervanging geconcludeerd moet worden dat er intern (sw-doelgroep) onvoldoende kwalitatief personeel beschikbaar is, zal er extern geworven moeten worden en dat levert een stijging van de loonkosten op aangezien er voor die externe medewerkers geen subsidie wordt ontvangen.

Optimaliseren inkomsten niet realistisch
Ten aanzien van het optimaliseren van de inkomsten-kant worden geen reële mogelijkheden gezien die in de praktijk ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Gemeentelijke bijdragen
Naast het volledig beschikbaar stellen van de rijksvergoeding, wordt van de gemeenten voor 2015 wederom een aanvullende gemeentelijke bijdrage gevraagd om zodoende de begroting sluitend te krijgen. Voor 2015 gaat het om een totaalbedrag van € 5.659.000,-. De verdeling is als volgt:
gemeente Oldambt € 3.616.000,-
gemeente Pekela € 1.379.000,-
gemeente Bellingwedde € 664.000,-

Verdere stijging gemeentelijke bijdrage
De meerjarenraming laat zien dat de komende jaren zelfs sprake is van een stijgende gemeentelijke bijdrage. Voor 2016 wordt de totale gemeentelijke bijdrage begroot op € 6.027.000,- en voor 2019 € 6.830.000,-.

Voor het jaar 2015 zijn de loonkosten voor de sw-medewerkers (inclusief werkzaam bij de bv’s) begroot op totaal € 31.209.000,-. De rijkssubsidie die de drie gemeenten ontvangen bedraagt € 26.671.000,-. Dit verschil van € 4.538.000,- op de sw-loonkosten vermeerderd met de overige loonkosten en de kosten van bedrijfsvoering dienen uit de ‘markt’ te worden verdiend. Gelet op de huidige economische omstandigheden is dit geen reële mogelijkheid.

Gevolgen Participatiewet
De financiën van de nieuwe Participatiewet zijn de grootste bron van zorgen voor gemeenten. De vergoeding die het Rijk betaalt voor de lonen van de sw-ers wordt afgebouwd. Gemeenten draaien op voor het tekort dat ontstaat. Daardoor zal er ook minder geld beschikbaar zijn voor begeleiding van werkzoekenden. Gemeenten gaan vanaf 2015 jaarlijks een lager ‘klassiek’ WSW budget ontvangen. Dit daalt met een bedrag van € 500,- per se (sociale eenheid) per jaar. Voor de drie Synergon gemeenten betekent dat een jaarlijkse daling van het budget van afgerond € 500.000,- per jaar.

Daarnaast worden de gemeenten ook nog flink gekort op hun re-integratiebudget waardoor er minder budget is voor het ondersteunen van werkzoekenden bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt.

Foto's Tessa Niezen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Tessa Niezen
Fotograaf
tessa@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ipksr21kmea5sh5f4pad0ca1n6