Wia Huisman-Smeenk samen met dochter Janneke naar Ghana

Geplaatst: dinsdag 29 juli 2014 om 12:15 | Views: 9252

Auteur: Jur Huisman

PEKELA / REGIO - In juli 2014 is Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden Bibliotheken Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Menterwolde, Oldambt, Pekela en Veendam) drie weken naar Ghana geweest om Biblionef Ghana en de scholen te adviseren op het gebied van leesbevordering. Haar dochter Janneke Huisman, leerkracht op SBO het Keerpunt in Utrecht , heeft Wia begeleid.

Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2012 samen met haar collega Wil de Jong twee bibliotheken opgezet in Adawso en Okorase (Ghana) en een bibliotheek in Kenia.

De organisatie van Biblionef
Biblionef Nederland en Biblionef Ghana maken deel uit van een internationaal netwerk van onafhankelijk opererende organisaties met dezelfde naam en doelstelling. Er zijn Biblionef organisaties in België, Frankrijk, Suriname, Zuid Afrika, Ghana en Nederland: de Nederlandse organisatie bestaat sinds 1991. Vanuit kinderboekendepots van de verschillende Biblionef organisaties worden vele partijen kinderboeken verzonden naar scholen en kindertehuizen wereldwijd. Biblionef Ghana bestaat bijna een jaar en heeft al meer dan 40 scholen in Ghana van boeken voorzien. Elke school ontvangt voor de eerste keer 125 boeken. Ze moeten daarvoor wel een formulier invullen om hiervoor in aanmerking te komen en vervolgens moeten ze wel actief iets gaan opzetten binnen de school met de boeken en leesbevordering. De meeste scholen zetten een bibliotheek en een readersclub op. De kinderen gaan dan na schooltijd in de bibliotheek lezen om hun leesniveau, vooral van het Engels, omhoog te krijgen. De kinderen krijgen vanaf dat ze naar school les in het Engels. “Hoe meer je leest, hoe meer je weet en hoe meer je weet hoe meer je kunt groeien”

Leesbevordering in Ghana
De vertegenwoordiger van Biblionef Ghana is Patricia Arthur. Wia heeft samen met Patricia een tweedaagse workshop verzorgd voor leerkrachten rondom leesbevordering. Daarnaast kwam er tijdens deze workshopdagen ook aan de orde hoe je een kinderbibliotheek kunt opzetten en gebruiken. Verder hebben ze 6 scholen bezocht in Takoradi, Accra en de Volta regio om daar advies te geven rondom leesbevordering, de kinderbibliotheek en het opzetten van leesclubs. En Wia en Janneke hebben aan elke school boeken kunnen schenken. Op de scholen werden ze ontvangen door dansende en zingende kinderen en het hele dorp liep uit om ze te ontmoeten en te verwelkomen. Janneke las het verhaal “Horns only” voor, de kinderen droegen gedichten voor en lazen verhaaltjes voor uit de boeken die ze al eerder van Biblionef Ghana ontvangen hadden. Het was een groot feest. Ook zijn Wia en Janneke op bezoek geweest in Adawso en Okorase bij de twee bibliotheken die Wia samen met haar collega Wil in 2011 hebben opgezet. Kijk voor het uitgebreide verslag van hun reis op het Blog.

In actie voor Biblionef Ghana
Voordat ze naar Ghana zijn gegaan hebben ze eerst een actie gehouden om geld in te zamelen om boeken te kopen voor de scholen en de bibliotheken in Adawso en Okorase. Ze hebben met hun actie € 3385 binnen gekregen. Helaas hebben ze het streefbedrag van € 4500 niet kunnen halen. Voor deze € 3385 hebben ze 1202 boeken, 2 vertelkastjes met vertelplaten, knuffels bij boeken en 6 Scrabble spelletjes kunnen kopen. En ze hebben Emmanuel Nkrumah van Compassion for Humanity uit Adawso en Okorase en John Agbley van Viewpoint uit de Voltaregio elk 200 cedi gegeven voor hun eigen project. Twee mannen met een enorme drive om kinderen verder te brengen. En zoals een hoofdonderwijzer uit de Voltaregio tijdens de meeting zei: "We hopen door het opzetten van de readersclub kinderen uit de Voltaregio ook zover te kunnen laten groeien dat ze later dokter, tandarts, piloot, leerkracht, minister of verpleegster kunnen worden". En daar gaan ze met elkaar hand in hand voor.

Kunnen ze op uw steun rekenen voor 2015?
In 2015 gaan ze opnieuw 2 weken naar Ghana om de 6 scholen en de bibliotheken in Adawso en Okorase te bezoeken en te motiveren om verder te gaan. Daarnaast gaan ze Patricia ondersteunen bij een festival rondom het (voor)lezen. Ze willen graag € 7500 binnen halen. Kunnen ze op de steun uw rekenen?

In kader
Blogs van 2011, 2012 en 2014
http://wiaenjannekenaarghana.blogspot.nl/
http://wiaenwilnaarkenia.blogspot.nl/
http://wiaenwilnaarghana.blogspot.nl/
Websites
http://www.biblionef.nl/
http://poorchild.webs.com/
Mailadres Wia
wia.huisman@gmail.com

Eerder verschenen:

27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

8bj4qpk5ceshv7ih4hpbqanqu5